Volg maandag 22 juni de Beheer je buurthuis Bustour!

Buurthuizen in zelfbeheer op kennistour door Nederland

Print Friendly

Op 22 juni 2015 gaan de pioniers van Beheer je buurthuis op tour! De vijf buurthuizen in zelfbeheer nemen de bus om bij elkaar op bezoek te gaan en kennis uit te wisselen over de onderwerpen die zij van belang vinden. Het LSA volgt de pioniers en experts op de voet, en brengt verslag uit van de tour langs Breda, Rotterdam, Tilburg en Venray.

Project Beheer je buurthuis volgt en ondersteunt drie jaar lang vijf buurthuizen die worden gerund door buurtbewoners. In dat proces komen ze voor grote uitdagingen te staan. De kennis die ze daarbij opdoen is ongelofelijk interessant en nuttig voor andere buurthuizen en wijkcentra die soortgelijke obstakels tegenkomen.

Met dat idee van kennisdeling organiseren we de Beheer je buurthuis Bustour. De vijf pioniers gaan op pad om ervaringen uit te wisselen en vragen aan elkaar te stellen. Drie experts gaan mee om advies te geven en specifieke vragen te beantwoorden, terwijl we zelf, hier op Beheerjebuurthuis.nl en via social media, volgen welke onderwerpen aan bod komen en welke tips de pioniers en experts uitwisselen.

De deelnemers

Op 22 juni begint de tour in Breda, waar buurthuis ONS vertelt over de bijzondere afspraak die zij hebben met het UWV: vrijwilligers hebben er geen sollicitatieplicht en krijgen toch een vrijwilligersvergoeding, zodat we al werkend klaargestoomd worden voor herintreding op de arbeidsmarkt. Vervolgens gaat de tour naar Rotterdam, waar Her-Ontdekt duurzaamheid en hergebruik inzet om de buurt bij elkaar te brengen.

De bus vervolgt zijn route in Tilburg. Wijkcentrum In De Boomtak heeft een eigen pand en wil zijn bedrijfsvoering professionaliseren met beperkte professionele inzet. In Venray geeft ’t Schöpke vervolgens antwoord op de vragen: hoe stel je een bestuur samen en hoe werk je in korte tijd naar een duurzame exploitatie? Op weg terug naar Breda komt Bewonersbedrijf Delfzijl Noord aan het woord. Zij vertellen over de overgang van gemeentelijk vastgoed naar een zelfstandig bewonersbestuur. Tussendoor komen drie experts aan het woord over vrijwilligersbeleid, duurzaam ondernemerschap, subsidies en de coöperatie als nieuwe organisatievorm. 

Vrijwilligers werven, geld verdienen om te overleven, een bestuur samenstellen, een goede mix tussen professionals en onbetaalde krachten; benieuwd naar de ervaringen van actieve bewoners en experts? Houd dan Beheerjebuurthuis.nl in de gaten en volg de dag live op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*