Kiezen voor ontmoeting op 18 maart

Houd open huis op de verkiezingsdag!

Print Friendly

Op 18 maart 2015 worden veel buurt- en dorpshuizen in Nederland ingericht als stembureau, dit keer voor de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen. Bewoners uit de directe omgeving komen op die dag naar een plek waar ze anders misschien niet zouden komen. Een ideale gelegenheid om contact te maken.

UPDATE: Volg LIVE: Kiezen voor ontmoeting

Het project Beheer je buurthuis roept alle besturen van buurthuizen, wijkcentra en dorpshuizen op om dit moment goed te gebruiken. Maak een plan waarin je op deze dag jouw buurthuis presenteert, mensen wegwijs maakt en in contact komt met potentiële gebruikers en vrijwilligers. Van een stamtafel met koffie tot rondleidingen en presentaties van activiteiten en gebruikersgroepen. Het invullen van een behoeftepeiling, in kaart brengen van vraag en aanbod van vrijwilligers, en goede gesprekken over het ideale buurthuis. Of het vooraf organiseren van een debatavond en het gezamenlijk volgen van de uitslagen.

Interesse? Laat via de Contact-pagina of per mail naar info@beheerjebuurthuis.nl weten wat je van plan bent en we sturen je een starterskit om op 18 maart van je buurthuis méér dan alleen een stembureau te maken. Houd deze pagina goed in de gaten voor meer informatie over wat je precies kunt verwachten!

DSC_0004

Buurthuizen, dorpshuizen en democratie

Veel buurt- en dorpshuizen worden ingericht als stemlokaal. Deze samenkomstplekken in de buurt staan onder druk, veel bewoners nemen het heft in eigen hand om deze belangrijke gebouwen in eigen beheer in stand te houden. Het LSA steunt deze actieve bewoners binnen het project Beheer je buurthuis. We ondersteunen hen met feitelijke informatie, het in kaart brengen van onderlinge ervaringen, procesondersteuning en een netwerk van experts.

Democratie en buurthuizen horen bij elkaar. Buurt- en dorpshuizen zijn een logische plek als het gaat om democratische vernieuwing, lokale doedemocratie en burgerschapsvorming. Buurthuizen die een aantrekkelijke activiteit organiseren rondom de verkiezingen kunnen een (bescheiden) steentje bijdragen aan het verhogen van de dalende opkomstcijfers.

Rust in het stemlokaal

We beseffen ons dat een goed verloop van de verkiezingen erg belangrijk is; rust in het stemlokaal en goede toegang voor kiezers is het allerbelangrijkst. We raden daarom aan om een aparte ruimte hiervoor in te richten. Ook conform de Kieswet, artikel J36: “In het stemlokaal worden geen activiteiten ontplooid die erop gericht zijn de kiezers in hun keuze te beïnvloeden”. We denken graag mee over een creatieve oplossing.

Lees ook:

Reacties

  1. zegt

    Mooie actie en fraai initiatief, zeer geïnteresseerd. We zijn juist bezig met volgende stap in intensivering en verbreding van het gebruik en zitten volop in de beweging om gebruikers meer verantwoordelijkheid te geven. Daar willen we op 18 maart extra op inzoomen.
    Uitwerking moet nog plaatsvinden maar we zijn zeer geïnteresseerd in goede ideeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*