Praktijkdag: En nu een stap verder!

Waar staan we over vijf jaar?

Print Friendly

Het is tijd dat politiek en burgers eens stevig het gesprek aangaan en concrete afspraken maken. Over rechten, plichten, vrijheden, autonomie en over samenwerken. De overheid en de bewoners moeten op een andere manier samenwerken. Daar zijn we het allemaal wel over eens. Door de decentralisaties en (andere) bezuinigingsslagen komt er steeds meer op het bord van de actieve bewoners te liggen. Het Rijk legt steeds meer taken en bevoegdheden bij gemeentes en gemeentes vragen op hun beurt steeds meer van bewoners.
Veel actieve bewoners nemen met liefde nog meer initiatief en verantwoordelijkheid. Maar daar staat wel tegenover dat ze meer vrijheden, mogelijkheden en rechten willen. Ze willen een andere rol, niet als participant, maar een volwaardige rol als samenwerkingspartner.
Een soepele samenwerking in een totaal nieuwe situatie is niet altijd makkelijk, het vraagt aanpassingen aan beide kanten. Maar welke precies en hoe krijgen we dat voor elkaar? Er is behoefte aan meer duidelijkheid over deze rollen en deze samenwerking.

Zoektocht

Daarom organiseert het LSA op 19 september een landelijke praktijkdag in de Den Haag. Op deze dag is er een vol programma: op basis van het rapport ‘Loslaten in vertrouwen’ geeft voorzitter van de Raad van openbaar bestuur Jacques Wallage zijn visie op het vraagstuk. Kamerleden en wijkbewoners gaan vervolgens samen aan de slag met de zoektocht naar een betere samenwerking. Hoe kunnen we met elkaar concrete voorstellen maken hoe we de samenwerking gaan vormgeven? Daarna volgen de gesprekken in thematische groepen (buurtrechten, regelgeving vrijwilligers, zorg in de wijk en veilige wijken), waarna je kunt speeddaten met Kamerleden én de gebouwen van het Binnenhof bekijken via een rondleiding.

Kamerleden die tot nu toe hebben toegezegd om erbij te zijn: Anoushka Schut-Welkzijn (VVD), Ybeltje Berckmoes-Duindam (VVD), Agnes Wolbert (PvdA), Linda Voortman (GL), Eddy van Hijum (CDA), Tanja Jadnanansing (PvdA), Remco Dijkstra (VVD), Tunahan Kuzu (PvdA), Carla Dik-Faber (CU) en Grace Tanamal (PvdA).

Praktische info

Datum: vrijdag 19 september van 10:00 tot 14:00 uur (aansluitend eventueel rondleiding)
Lokatie: Dudok, Hofweg 1-a, 2511 AA Den Haag
Deelnemersbijdrage: 15 euro, inclusief catering
Genodigden: wijkbewoners en leden van de Tweede Kamer
Aanmelden: info@lsabewoners.nl of via 030-2317511. Vertel of je wel of niet mee wilt met de Staten-Generaaltour!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*