Over Beheer je buurthuis

Print Friendly

Welkom op Beheer je buurthuis, een project van het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners). Op deze website verbinden wij kennis, kunde en verhalen over het overnemen van buurthuizen in zelfbeheer. Ter inspiratie en ter informatie voor actieve bewoners die kansen zien om de wijkaccommodatie in hun woonomgeving een toekomst te bieden.

Veel bewonersgroepen zijn bezig met het overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties. Vaak omdat deze belangrijke ontmoetingsplekken anders wegbezuinigd worden. Het overnemen van een buurthuis is geen sinecure. Er is veel kennis en kunde nodig voor beheer, onderhoud en exploitatie; kennis en kunde die nu nog vaak ontbreekt.

Kennisdossiers

Het LSA gelooft in een toekomst waarin bewoners zelf buurthuizen runnen en beheren. Daarvoor is Beheer je buurthuis, een nieuw project om kennis en kunde bij bewoners te brengen. Hoe doen we dat? Ten eerste door, in samenwerking met Dorpshuizen.nl/LVKK, een kennisbank voor zelfbeheer op te bouwen. Op die kennisbank vind je informatie, onderverdeeld in vijf hoofdonderwerpen:

  • Bestuur
  • Financiën
  • Beheer en exploitatie
  • Programmering
  • Overname

Om de informatie te vinden die je zoekt, blader je via Dossiers door alle artikelen van ons kennisplatform, of zoek je via de balk boven in beeld. Onderaan elk artikel vind je een aantal gerelateerde blogposts, waar een onderwerp in de praktijk wordt uitgediept. De kennisbank wordt constant bijgewerkt en uitgebouwd. Mis je informatie? Laat het ons weten via de Contact-pagina.

overbeheerjebuurthuispioniersinbeeld-1600

Pioniers in beeld

We gaan bewonersgroepen helpen om een buurthuis nieuwe stijl te creëren en te beheren. Dat doen we door zes pioniers met uiteenlopende uitdagingen op plekken door het hele land procesbegeleiding te bieden. Welke vooroplopers dat zijn lees je op het Pioniers-gedeelte van deze website.

We doen in blogvorm verslag van de voortgang, het succes en de obstakels van deze zes pioniers. Samen met opinieartikelen van experts, aandacht voor overige interessante projecten en adviezen over zelfbeheer, vind je deze blog terug op Home.

Kennis op maat

Geen buurthuis is hetzelfde. Ben je ook bezig met zelfbeheer en zoek je expertise op een specifiek onderwerp? Kijk dan bij Experts. Daar vind je deskundigen die zich hebben verbonden aan Beheer je buurthuis en hun kennis tegen gangbare tarieven ter beschikking stellen.

Het buurthuis van morgen

Het LSA kan dit project uitvoeren dankzij de financiële steun van het VSBfonds en het Oranje Fonds en de ondersteuning van KNHM. Niks staat ons meer in de weg om bewoners te helpen hun buurthuis over te nemen! Voor een kansrijke toekomst zijn er buurthuizen nieuwe stijl nodig die nauw aansluiten op de behoeftes uit de wijk, publieke functies combineren en meer ingericht zijn als ondernemingen.

Heb je vragen over Beheer je buurthuis? Stel ze dan via onze Contact-pagina. Op de hoogte blijven van nieuws, verhalen, evenementen en nieuwe kennisartikelen doe je via Twitter, Facebook of Google+.