Het dossier Overname

Wat je moet weten als je jouw buurthuis wil overnemen

Print Friendly

In een reeks van zes dossierartikelen zetten we op een rij wat er komt kijken bij de aankoop van een wijkaccommodatie. Van de beslissing om tot koop over te gaan tot het onderhandelproces met de gemeente, en van het achterhalen van wie de eigenaar is tot het uitgeven van wijkaandelen om bewoners te vragen geld te investeren in een eigen buurthuis.

De online kennisbank van Beheer je buurthuis blijft groeien. In september 2014 lanceerde het LSA deze website, met daarop praktijkverhalen en een verzameling dossierartikelen met nuttige informatie over zelfbeheer. Vier maanden later, net over de drempel van 2015, is het tijd voor een eerste tussenstand. Van de vijf dossiers (Bestuur, Financiën, Beheer en exploitatie, Programmering en Overname) lichten we er één uit en zijn we vooral ook nieuwsgierig naar input: welke onderwerpen zou jij aan bod willen zien komen op de kennisbank?

Het dossier Overname bestaat momenteel uit de volgende zeven artikelen. Daar blijft het niet bij. In samenwerking met de Dorpshuizen.nl Vraagbaak blijven we deze en de andere dossiers uitbreiden met nieuwe artikelen, tot we een kennisbank hebben waar je antwoord vindt op elke vraag over het zelfbeheer van buurthuizen die je maar kunt bedenken.

Huren of kopen?

Geen buurthuis zonder huis. Maar wil je ook echt eigenaar zijn van het pand waar je je activiteiten voor de buurt organiseert? Als organisatie heb je de keuze om een pand te huren of te kopen. Maar wat is logisch in welke situatie? De aankoop van een pand begint altijd met de vraag: waarom wil je überhaupt iets kopen?

Lees het dossierartikel Huren of kopen?

Eigendom

Wie is de eigenaar van het pand? Elke potentiële overname van elk buurthuis begint bij die vraag. Het antwoord is belangrijk, omdat het grote invloed heeft op de haalbaarheid van het zelf kopen of juist de keuze voor het huren van een pand. Er zijn meerdere manieren om informatie te winnen over eigendom van vastgoed. In het dossierartikel aandacht voor het Kadaster en wat het plan van aanpak is wanneer een beheerstichting, bedrijf of gemeente eigenaar is van een pand.

Lees het dossierartikel Eigendom

Politiek

Politiek

Een goede relatie tussen buurthuis en politici is belangrijk, want je wijkaccommodatie is voor uiteenlopende zaken afhankelijk van de gemeente en plaatselijke politiek. Maar ontwikkel je zo’n relatie? Via welke stappen vindt de besluitvorming plaats over een onderwerp? En welke weg bewandel je om bijvoorbeeld de koop van een pand te bewerkstelligen? Het dossierartikel geeft inzicht in het politieke, bestuurlijk en ambtelijk systeem, de niveaus van besluitvorming en meer.

Lees het dossierartikel Politiek

Onderhandelen

Onderhandelen is een spel, waarvan je de spelregels moet kennen. Schuif je onvoorbereid aan de onderhandeltafel, dan is de kans groter dat je ontevreden achterblijft. Maar hoe ziet de ultieme voorbereiding voor onderhandelingen eruit? Regels, sfeer, de machtsbalans en verschillende typen onderhandelaars komen aan bod in het dossierartikel.

Lees het dossierartikel Onderhandelen

Hypotheek

Wil je een wijkaccommodatie overnemen van de gemeente om sluiting te voorkomen, dan heb je geld nodig. Omdat het om een groot bedrag voor vastgoed gaat, ligt het voor de hand om een hypotheek te nemen op het pand. Maar wat is een hypotheek precies? Hoe hoog is een hypotheek? In het artikel zetten we de voor- en nadelen van het afsluiten van een hypothecaire lening op een rij.

Lees het dossierartikel Hypotheek

Terugkoopregeling

Koop je een pand van bijvoorbeeld de gemeente, dan is het soms mogelijk om een terugkoopregeling contractueel af te spreken. Dat levert vaak een flinke korting op de prijs op, met als voorwaarde dat de gemeente het pand bij verkoop weer in handen krijgt, of in ieder geval een eerste optie heeft. De terugkoopregeling is vaak voor alle betrokken partijen een goede uitkomst voor een goede prijs en de nodige zekerheid.

Lees het dossierartikel Terugkoopregeling

In de Boomtak

Wijkaandelen

Hoe kom je als buurthuis aan geld voor investeringen in bijvoorbeeld vastgoed? Wijkaandelen uitgeven is een vorm van crowdfunding en een oplossing met dubbele opbrengst: het levert geld op en versterkt de buurtverbinding. Maar hoe werkt dit concept van ‘neighbourhood shares’, onder andere toegepast door pionier In De Boomtak, precies?

Lees het dossierartikel Wijkaandelen

We horen graag van je welke onderwerpen jij terug zou willen lezen in het dossier Overname of op de kennisbank in het algemeen; laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*