Helmond laat bewoners meepraten over bezuinigingen buurthuizen

Wijken aan het woord

Print Friendly

De gemeente Helmond moet vanaf 2016 een half miljoen euro bezuinigen op wijkhuizen; een bezuiniging van maar liefst 25% op het totale budget. Waar gaan de klappen vallen? Daar mogen de bewoners van de Noord-Brabantse stad zelf over meebeslissen. Via een stadsgesprek én online.

De weblog van Helmond is de plek Helmonders online onderling van gedachten wisselen. De gemeente heeft het populaire medium gekozen om, via de blogpost Bezuinigen op wijkhuizen, de situatie uit te leggen: “In Helmond zijn op dit moment 15 wijkhuizen. Alle wijkhuizen zijn in bezit van de gemeente en worden gehuurd door de vrijwilligersbesturen of door de LEVgroep. Op dit moment geeft de gemeente Helmond jaarlijks 2,1 miljoen euro uit aan subsidie voor wijkaccommodaties.” De helft van het geld gaat naar subsidies voor huur en exploitatie, de andere helft naar professioneel beheer.

Opties en inspraak

Waar doen de bezuinigingen het minst pijn? Dat antwoord mogen de bewoners geven. De gemeente Helmond legt via de blogpost vier opties voor: de huursubsidie halveren, de helft van de wijkhuizen sluiten, stoppen met professioneel beheer of stoppen met alle subsidies. En, mochten die vier opties niet toereikend zijn, dan worden bewoners uitgenodigd om zelf met ideeën te komen. Dat gebeurt ook, getuige de uitgebreide reacties onder de blogpost.

Helmond is niet de enige gemeente in Nederland die het gesprek aangaat met bewoners, maar is wel bijzonder succesvol met zijn aanpak. De in de blogpost genoemde opties worden in een zogenaamd stadsgesprek nog eens voorgelegd; bewoners zijn vrij om mee te praten onder het mom van ‘de hoogte van de bezuinigingen staat vast; de invulling ervan is nog open’. Al in 2009 sprak de gemeente Helmond in de conceptnota accommodatiebeleid over ‘de ondernemingen van de wijk’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*