Energie besparen in het buurthuis doe je zo

Checklist en stappenplan voor een schoner en goedkoper bestaan

Print Friendly

De BOKD ontwikkelde een stappenplan en checklist om dorps- en buurthuizen te helpen besparen op energie, en daarmee op kosten. Twee onmisbare instrumenten voor met name oudere panden, waar veel winst valt te behalen op kosten voor gas, water en licht.

“Buurthuizen zijn vaak niet geïsoleerd, het zijn gebouwen die nog lang niet duurzaam genoeg zijn, en waar het gas, water en licht erdoorheen vliegt”, vertelde Walter Klein Nienhuis (Stichting BewonersBedrijf Malburgen) vorig jaar aan Beheer je buurthuis. Veel energie betekent veel geld. Energie is daarmee een grote kostenpost, vooral voor veel buurthuizen in verouderde panden – een post die met relatief weinig inspanning gemakkelijk te beïnvloeden is, zo valt te lezen in het Stappenplan Energie besparen in dorpshuizen.

De Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe (BOKD) ontwikkelde daarom, in samenwerking met Invent Advies en vier dorpshuisbestuurders, een stappenplan en checklist om dorps- en buurthuizen op weg te helpen naar een schoner en goedkoper bestaan. Energiebesparing is een kwestie van draagvlak, inventarisatie, analyse en vervolgens het maken van enkele aanpassingen in het pand en het gedrag van medewerkers. Het gaat om “toepassingen die niet al te veel geld kosten en ook voor de huurder van een gebouw toepasbaar zijn, en snel resultaat opleveren.”

De adviezen zijn aangevuld met praktijkvoorbeelden van dorpshuizen die met een ingreep hun totaal aan energiekosten te verlagen. Denk aan een isolatieplaat op de biljarttafel, de aankoop van een energiezuinige diepvries en het aanschaffen van een barkoeling met gesloten deuren.

De documenten zijn het vervolg op een project waarvoor twintig dorpshuizen een energiecheck en advies op maat kregen. De gebundelde oplossingen en adviezen vormen de basis voor het stappenplan en de checklist. Download het Stappenplan  en de Checklist, en doe er je voordeel mee!

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*