‘Een wijk zonder eigen gebouw, dat kan helemaal niet’

Pionier aan het woord

Print Friendly

Alle zeven buurthuizen in Delfzijl-Noord moesten weg. De gemeente zette er één immens gebouw voor in de plaats. Het resultaat: een zielloze plek waarmee de buurt geen enkele verbinding voelt. Een aantal actieve bewoners stonden op en zochten de samenwerking om de Brede School Delfzijl-Noord een middelpunt van de buurt te maken. En dat is zo makkelijk nog niet.

“We zijn nog aan het begin, het is een strijd”, vat Silly Udema de stand van zaken samen. Het Bewonersbedrijf Delfzijl-Noord is volop in gesprek met de gemeente om überhaupt de kans te mogen krijgen om de Brede School Delfzijl-Noord actief te gaan beheren en exploiteren. Er is een verbouwing nodig voordat er überhaupt een plekje in het enorme gebouw geschikt is om te functioneren als samenkomstplek voor buurtbewoners. De ideeën en plannen zijn er bij Udema en haar mede-initiatiefnemers, maar er moeten een aantal flinke hordes genomen worden voor de uitvoering in zicht komt.

Samenwerken

Hoe heeft het zover kunnen komen, in Delfzijl-Noord? De gemeente merkte al gauw dat het idee van één groot gebouw met wijkfunctie misschien niet het beste idee was. “Het loopt voor geen meter en het kost enorm veel geld”, vertelt Udema, “en het is er ook niet gezellig.” Dus sloeg ze samen met medebewoners de handen in elkaar. Ze hoorden dat de gemeente geen geld meer wilde pompen in het bredeschoolgebouw en dat er een bureau werd ingehuurd met de opdracht een plan te maken voor het vastgoed.

“Er is weer perspectief”

“Dat bureau kwam uit bij ons BewonersBedrijf, wat we nog maar net hadden opgericht. Ze vroegen: willen jullie daar iets mee? Kunnen jullie daar iets mee? Wij zijn ermee begonnen, maar wij vinden dat je het heel breed moet trekken. Dat je andere bewoners erbij moet betrekken. Daarom hebben we Wijkbelangen Delfzijl-Noord gevraagd om met ons samen te werken. Daar zijn we nu mee bezig.”

De eerste keer dat de bewoners mochten aanschuiven bij de wethouder werd hun plan ‘finaal afgeschoten’; na een tweede gesprek lag de situatie anders: “Er is weer perspectief.” Nu heeft de gemeenteraad de keuze: gaan ze in zee met Bewonersbedrijf Delfzijl-Noord en Wijkbelangen Delfzijl-Noord of lossen ze het probleem van de Brede School op een andere manier op. Op 13 november wordt er vergaderd bij de raad; Udema’s collega Alje Boer zegt in spanning af te wachten.

"Alles ligt nog open"

“Alles ligt nog open”

Centrale plek in Delfzijl-Noord

Delfzijl-Noord is een wijk met zeven buurten. Er heeft een enorme herstructurering plaatsgevonden, vertelt Udema: “Bevolkingsgroepen zijn uit elkaar getrokken en de sociale cohesie was ver te zoeken. Dat krabbelt nu weer op na tien jaar.” Maar er is meer nodig: “Er zijn teveel dingen verdwenen in de buurt. Er zijn sociale bedrijfjes nodig om mensen te helpen iets te bereiken. Wij denken: een wijk zonder eigen gebouw, dat kan helemaal niet.”

Samen met Wijkbelangen Delfzijl-Noord wil het BewonersBedrijf de onderste verdieping van de Brede School een wijkfunctie geven, terwijl de andere verdiepingen worden gebruikt voor sport en school. In het buurthuis moet een Grand Café komen ‘waar je met elkaar kunt vertoeven, waar je op een gezellige manier elkaar ontmoet en waar je samen dingen kunt doen.’ Udema: “Het moet centraal staan. Het moet mensen direct het gevoel geven dat ze thuis zijn. Die plek is er nu nog niet.”

"Het gebouw kost enorm veel geld en het is hier ook niet gezellig"

“Het gebouw kost enorm veel geld en het is hier ook niet gezellig”

Daarnaast komt er ruimteverhuur, er komt een Repair Café en een groep Antilliaanse vrouwen heeft zich in een groep verzameld om een eigen tuin te exploiteren. Ze willen er groente verkopen, koken en een soort cateringsbedrijf oprichten dat met het buurthuis verbonden is. Of de inkomsten van het buurthuis voldoende zouden zijn om eventuele huur te dekken? Dat is nog een groot vraagteken, geeft Alje Boer aan. Zolang de wensen van de gemeente nog niet bekend zijn, is het moeilijk om een concreet plan op te stellen.

Stip op de horizon

“Alles ligt nog open”, vervolgt Boer. De stip op de horizon, een plek voor de buurt waar iedereen welkom is, is gezet; de route ernaartoe moet nog worden uitgestippeld. Het project is op dit moment een initiatief van Bewonersbedrijf Delfzijl-Noord en Wijkbelangen, maar uiteindelijk moet er een nieuwe organisatie gevormd worden om het buurthuis richting te geven. Wie moeten in dat bestuur? Waar moeten die bestuursleden aan voldoen? Welke structuur gaan we gebruiken? En hoe zit het met papierwerk? Boer zegt antwoorden op die vragen hopen te vinden met behulp van project Beheer je buurthuis.

Maar voordat het gaspedaal echt ingetrapt kan worden blijft die ene horde: de gemeente. “Stel, de gemeente zegt ja tegen ons plan, dan is de vraag nog hoeveel zeggenschap ze willen. Het buurthuis is op dit moment nog een politieke discussie.” Er zit even niets anders op dan met de vingers gekruist af te wachten. En te hopen; niet voor het BewonersBedrijf zelf, maar voor de buurt.

Reacties

  1. Thijs zegt

    Heel herkenbaar voor veel plekken in Nederland: grote anonieme gebouwen waarin de gebruikers zoeken naar gevoel van thuishoren en eigenaarschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*