De nieuwe Hygiënecode 2016: wat verandert er?

En is de code verplicht voor jouw buurthuis?

Print Friendly

Vanaf vandaag geldt de nieuwe hygiënecode voor de horeca. Daarmee komen de regels en voorschriften van de vorige hygiënecode uit 2007 te vervallen. Is de hygiënecode verplicht voor jouw buurthuis?

Verkoop je als buurthuis etenswaar aan je bezoekers, dan ben je verantwoordelijk voor de ‘voedselveiligheid’ in je accommodatie. Dat wil zeggen dat je je aan bepaalde Europese regels moet houden voor het bewaren, bereiden en verkopen van voedsel  en levensmiddelen. Die regels zijn gebaseerd op het HACCP-kwaliteitszorgsysteem, en zijn vastgelegd in de hygiënecode, een boekwerk met daarin informatie over (werk)processen en registratieverplichtingen rondom het bewaren van etenswaar.

De nieuwe Hygiënecode 2016 voldoet aan de meest actuele wetgeving op het gebied van voedselveiligheid. Ieder horecabedrijf moet werken volgens deze code en is dus verplicht om het boek aan te schaffen voor 100 euro – voorheen was de code altijd gratis op te vragen. Nieuw in de Hygiënecode 2016 zijn een aantal gewijzigde werkprocessen, verplichtingen en voorbeeldregistratieformulieren.

Foto via

Foto via

Is de Hygiënecode 2016 verplicht voor mijn buurthuis?

Elk bedrijf dat met voedsel en dranken werkt, moet voldoen aan de regels van voedselveiligheid. Wie werkt met en volgens de nieuwe hygiënecode, voldoet aan de wettelijke voorschriften van voedselveiligheid, is het credo. “Zorg er dus voor dat u de laatste Hygiënecode in huis heeft en dat u de werkinstructies voor de dagelijkse praktijk toepast. Zorg ervoor dat u en uw medewerkers de Hygiënecode altijd kunnen raadplegen”, tipt Koninklijke Horeca Nederland. KHN is verantwoordelijk voor het uitwerken van de HACCP-beginselen tot de hygiënecode.

De hygiënecode is in de regel dus verplicht voor wie met eten werkt. Maar er zijn uitzonderingen. Bereid je in je buurthuis niet structureel (dagelijks of op vaste dagen in de week) en voor slechts kleine groepen bezoekers eten, dan is een Checklist Voedselveiligheid voor vrijwilligers voldoende. De checklist is opgesteld door Movisie. Verkoop je alleen maar voorverpakte levensmiddelen en wordt er in je buurthuis geen voedsel bereid, dan is zelfs deze checklist niet nodig.

Voor alle buurthuizen die dus wel regelmatig en/of op vaste dagen eten bereiden en verstrekken, is het werken met de hygiënecode verplicht. Zoals gezegd kost het boek 100 euro (30 euro voor KHN-leden) en is deze te bestellen via de KHN-website. De KHN en verschillende bedrijven geven ook cursussen over hoe je omgaat met de regels van de nieuwe code. Zo’n cursus is niet verplicht, je medewerkers inlichten over hoe de code werkt is dat wel.

Lees ook:

Met dank aan Dorpshuizen.nl. Meer informatie over de Hygiënecode 2016 vind je op de website van Koninklijke Horeca Nederland. Foto bovenaan artikel via Wmo Radar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*