De Nieuwe Gaffel voorbeeld voor zelfstandige Huizen van de Wijk

Rotterdam zet in op bewoners

Print Friendly

Een half jaar geleden opende De Nieuwe Gaffel zijn deuren. Het Rotterdamse buurthuis wordt onder de vleugels van Wmo Radar en onder leiding van één professionele coach bestuurd en beheerd door bewoners en vrijwilligers. Nu, bij de opening van 25 soortgelijke Huizen van de Wijk in de havenstad, dient De Nieuwe Gaffel als voorbeeld.

“De antwoorden zijn er nog niet”, concludeerden we in september vorig jaar. Aan de vooravond van de opening nam Beheer je buurthuis deel aan een brainstorm over het hoe en wat in het Oude Westen in Rotterdam. Bewoners mochten er een buurthuis openen. Een zelfstandig Huis van de Wijk met nul euro huur, dat opereert onder de koepel van Wmo Radar en de eerste drie jaar hulp krijgt van een coach. Er moest gedacht worden over rechtsvormen, programmering voor en door bewoners, een verhuurbeleid, financiële huishouding; alle vragen waren een beginnend buurthuis voor staat.

12485865_478443622362985_1912119821461942409_o

Geen vaste vorm

De Nieuwe Gaffel werd geopend op 28 september 2015. Een kleine zes maanden later ligt voor onze neus het boekje Huis van de Wijk: van elkaar leren en zelf doen, uitgebracht door Wmo Radar. In het boekje staat de ontwikkeling van De Nieuwe Gaffel centraal: hoe is het buurthuis van concept naar realisatie gegaan? Hoe is het verlopen na de opening? En wat is de toekomstvisie? In vier fases zien we hoe een opstartbestuur wordt gevonden, hoe zij onderhandelen met de gemeente  over een huurcontract, hoe een programmagroep van bewoners wordt opgesteld, hoe het buurthuis vorm krijgt, hoe bewoners meepraten in de algemene vergaderingen en uiteindelijk hoe er vaste afspraken worden gemaakt over het beheer. Inmiddels zijn de antwoorden er dus wel.

Uit het boekje Huis van de Wijk: van elkaar leren en zelf doen

Uit het boekje Huis van de Wijk: van elkaar leren en zelf doen

In dat proces was er ‘ruimte voor creativiteit’, zegt interim voorzitter Cees Ottenvanger: “[G]een richtlijnen, geen kaders. Er is niet gezegd wat er organisatorisch en zakelijk moet gebeuren […] Ook de vorm waarin de Nieuwe Gaffel moet worden gegoten is niet vast. Maar die vorm komt er wel. Straks staat er een verantwoordelijk juridisch wijkinstituut waar zaken als brandveiligheid en verzekeringen goed zijn geregeld.” Eerst een visie, daarna een vorm, dus.

Rotterdam opent Huizen van de Wijk

Door het pionierswerk in de Nieuwe Gaffel heeft het buurthuis een voorbeeldrol gekregen. Deze week openen er in Rotterdam 25 nieuwe Huizen van de Wijk, ‘buurthuizen nieuwe stijl’ die worden beheerd door bewoners. “De Huizen in de Wijk moeten de nieuwe buurthuizen van Rotterdam worden”, valt te lezen op OPEN Rotterdam. “In de oude buurthuizen werden alle activiteiten en uitstapjes geregeld door betaalde werknemers, nu is het de bedoeling dat bewoners zelf aan de slag gaan. Dit is het resultaat van bezuinigingen.”

Huizen van de Wijk

Huizen van de Wijk in Rotterdam (bron)

Volgens Wmo Radar vinden bewoners in deze Huizen van de Wijk ‘ondersteuning op maat’. Welzijnswerk, activiteiten voor en door bewoners en dagbesteding zijn te vinden op deze ‘centrale plekken’ in Rotterdam. De opening van de buurthuizen valt samen met de Nationale Week van Zorg en Welzijn. Zoals te zien in onderstaande reportage van RTV Rijnmond, plaatsen onderzoekers van de Erasmus Universiteit op basis van ervaring in Amsterdamse Huizen van de Wijk de kanttekening dat niet alle buurtbewoners even goed kunnen organiseren. Niet overal zal dus zoals in Wijkhuis De Nieuwe Gaffel het project succesvol zijn, waarschuwt de onderzoeker.


Uit de brainstorm in de Nieuwe Gaffel destilleerden ook wij een aantal lessen die belangrijk zijn voor ieder buurthuis in de opstartfase. Lees het verhaal hier nog eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*