De Coöperatie: hoe-doe-je-dat?

Print Friendly

De coöperatie is in Nederland aan een flinke opmars begonnen. Zo regelen we bijvoorbeeld steeds vaker zelf onze zorg. Alleen al afgelopen zomer zijn er volgens onderzoek van kennisinstituut Vilans 23 burgerinitiatieven in Nederland bij gekomen, waaronder ook zorgcoöperaties. Naast het verzorgen van welzijnswerk, houden de zorgcoöperaties zich tegenwoordig ook bezig met het gezamenlijk inkopen van zorg. Ook op het gebied van het samen opwekken van duurzame energie en het in stand houden van publieke voorzieningen, slaan burgers en sociale ondernemers de handen ineen en richten zij vanuit dit gezamenlijke belang coöperaties op.

Dennis Kerkhoven (o.a Gebiedscoöperatie Rivierenland – Dirk de Derde) laat zien dat het oprichten van een coöperatie méér is dan een bezoek aan de notaris. Want eenmaal opgericht; wat dan? Hoe zorg je dat zowel het ideële als economische deel van de coöperatie met elkaar in balans zijn?

Met verder:

  • Samen Krachtig Plan van Gool, een coöperatie opgericht door de buurtbewoners van Plan van Gool (Amsterdam Noord) om de wijk mooier, schoner, veiliger en leuker te maken.
  • Austerlitz Zorgt, één van Nederlands meest succesvolle zorgcoöperaties (bijna de helft van het dorp, gelegen tussen Amersfoort en Utrecht, is lid) die zelf de nodige steun, zorg en hulp voor ouderen en andere zorgbehoevenden in het dorp organiseert.

Moderator: Eef Stoffels

Toegang is gratis. Meld je voor dit programma aan op de website van Pakhuis Pakhuis de Zwijger.