Burgers maken de begroting

Print Friendly

Steeds meer mensen willen meer directere vormen van democratie. Ze willen meer dan alleen een keer per ver jaar een stemhokje rood maken. Toch zien we in Nederland, op een aantal koplopers na, weinig vormen van participatief begroten. Terwijl ervaring op andere plekken leert dat het bijdraagt aan transparantie, dat inwoners actieve bewoners worden en de dienstverlening simpelweg beter wordt. Participatief begroten zorgt voor directe invloed en zeggenschap voor burgers.

Burgerbegroting-spel
In België, en wel in het district Antwerpen, hebben ze de afgelopen jaren een snelle inhaalslag gemaakt. Daar wordt een bedrag van meer dan 1 miljoen euro via de burgerbegroting verdeeld. Welke enorme betrokkenheid en dynamiek dit oplevert, hoe het systeem van de gemeente hiervoor anders is ingericht en welke effecten de burgerbegroting heeft op een leefbaarder Antwerpen: daar gaan we het over hebben 21 december.

Betrokkenen van het eerste uur leiden je in op het onderwerp. En het beste leer je door het te doen: we gaan het burgerbegroting-spel spelen. Tijdens dat spel krijg je een geldbedrag, bepaal je samen wat de belangrijkste thema’s zijn, beslis je in overleg hoeveel geld je aan welk thema geeft en dan kies je welke projecten binnen die thema’s daadwerkelijk het geld krijgen.

Informatie
Tijd: maandag 21 december van 11:00 uur tot 16:00 uur
Locatie: Antwerpen
Kosten: 15 euro voor bewoners, 50 euro voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis!

Volledige programma en aanmelden via LSA bewoners