Archief voor Agenda

Print Friendly

Hier vind je evenementen, bijeenkomsten en workshops gerelateerd aan zelfbeheer van wijkaccommodaties, onderwerpen uit de kennisbank en het LSA, die inmiddels hebben plaatsgevonden. Voor aankomende evenementen kijk je op de agenda.

We Doen Het Zelf Wel Festival!

Stichting We doen het zelf wel Festival
Amersfoort

Het ‘We doen het zelf wel’ Festival wil laten zien dat burger- en sociale initiatieven niet meer uit een reeks incidenten bestaan. Het is een brede burgerbeweging die de problemen van mensen en gemeenschappen aan het oplossen is. Jan Terlouw opent de eerste editie van dit festival in de Rijtuigenloods in Amersfoort.

meer

Op 1 december hield Terlouw in DWDD een indringend pleidooi voor ‘het touwtje uit de brievenbus’, waarin hij zijn zorgen uitte over de samenleving. Het gebrek aan vertrouwen is een van de oorzaken van het wereldwijd opkomende populisme, denkt Terlouw. Hij is daarmee de gedroomde hoofdgast voor het festival, dat vooral wil laten zien dat er iets bijzonders gebeurt in Nederland.

Een brede burgerbeweging is namelijk de problemen van mensen en gemeenschappen aan het oplossen. Er is daarmee een kritische massa ontstaan die alleen maar verder groeit. Het festival is dé gelegenheid om dit kantelpunt op inspirerende wijze zichtbaar te maken. Met actieve doeners en denkers die zoeken naar nieuwe vormen van gemeenschap, van zorg, duurzaamheid en ondernemen. Want voorbij de waan van de dag vindt er een stille revolutie plaats en wordt lokaal een nieuwe ‘doe-het-zelf-samenleving’ geboren.

Het belooft een dag te worden waar zowel doeners als denkers op het gebied van burger- en sociale initiatieven samenkomen en van elkaar kunnen leren. Een dag waar ruimte is voor verdieping en reflectie, maar waar het publiek ook praktische tips en inspiratie opdoet, de beste experts vindt voor juridisch, financieel en ondernemend advies. Daarnaast is er volop ruimte om te netwerken en te pitchen. Omroep Human maakt tijdens de dag tv-opnames en zendt op een later moment een samenvatting uit.

Meer informatie en kaarten bestellen

Informatie
Wanneer: 25 maart 2017, 11:00 tot 19:00 uur
Waar: de Rijtuigenloods, Piet Mondriaanplein 61, 3812 GZ Amersfoort
Toegang: €15, met de kortingscode lsa@wdhzw betaal je €10

minder

Geldstromen door de Wijk Festijn 2017

Geldstromen door de wijk
Utrecht

Het Geldstromen door de Wijk Festijn 2017 gaat over het bundelen van de kracht van ondernemers en ondernemende bewoners uit de wijk, van de kracht van de bedrijven en instellingen in de wijk, en van de kracht van de gemeente en andere overheden voor de wijk. Of het initiatief nu van bovenaf, onderop, binnenuit of buitenaf komt, uiteindelijk gaat het om een goed samenspel waarin partijen elkaar in hun kracht zetten en met vereende krachten meer waarde uit geldstromen en lokaal vermogen halen, voor de wijk én voor zichzelf. Want iedereen mag en moet er beter van worden!

meer

Niets is zo stevig als een driehoek, niets zo veerkrachtig als een cirkel: de kracht van de verbinding in deze driehoek en cirkel vormt het leitmotiv van dit Festijn. Hoe bouw je die kracht met elkaar op? Hoe zorg je ervoor dat alle krachten meewerken, het werk lichter maken, en toch voor iedereen meer opleveren? Dat zijn de uitdagingen van dit Festijn. Het Krachtstation laat zien hoe het kan: ondernemers die hun krachten bundelen, wijk en wijkbewoners in hun kracht zetten, geldstromen opwekken en ombuigen.

Meet je eigen kracht en die van anderen – ondernemers, bewoners, professionals en bestuurders –  in en rond ‘De Kuil’, de prachtige arena in het hart van het Krachtstation, in debatten, werksessies, presentaties, pitches en ontmoetingen over transformatie en hergebruik van vastgoed voor de wijk, ondernemerschap in, door en voor de wijk, verdienmodellen, financiering en fondsen, samenwerking, wijkeconomie, right to challenge en zelfbeheer, wonen, welzijn, zorg, werk en nog veel meer…

Meer informatie, programma en inschrijven

Informatie
Wanneer: donderdag 30 maart 2017, 10.00-17.00 uur
Waar: Krachtstation Kanaleneiland, Amerikalaan 199, 3526 VD Utrecht
Toegang: €25 voor bewonersorganisaties, professionals betalen €302,50, met de code LSA-0221 krijg je 25% korting

minder

Beheer je buurthuis!

LSA
Eindhoven

Overal in het land nemen bewoners de verantwoordelijkheid voor hun eigen ontmoetingsplek. Zij openen een buurthuis in zelfbeheer in hun wijk of dorp. Een mooi ideaal, maar ook een enorme uitdaging! Want hoe doe je dat eigenlijk: een buurthuis opzetten, overnemen, exploiteren en programmeren? Kom op 8 april naar Beheer je buurthuis om te leren van wie je voorgingen.

meer

Er bestaat geen handboek zelfbeheer. Elke wijk en ieder gebouw heeft zijn eigen kansen en obstakels. Er valt veel van elkaar te leren. Toch lopen veel bewonersinitiatieven tegen dezelfde vragen aan: hoe krijg ik mijn exploitatie sluitend? Welke activiteiten moet ik organiseren om de wijk aan te spreken? Hoe ziet een goed vrijwilligersbeleid eruit? En is het niet veel slimmer om een pand te kopen in plaats van huren? Tijdens de bijeenkomst gaan we samen aan de slag en bespreken we met elkaar wat het buurthuis van de toekomst nodig heeft. Deel je eigen verhaal, stel vragen aan pioniers en experts, en leer van de lessen die het LSA trok uit drie jaar Beheer je buurthuis!

Check het programma en meld je aan

Informatie
Wanneer: zaterdag 8 april 2017, van 10:00 tot 16:00 uur
Waar: Elf13, Sint Philomenastraat 11-13, 5622 CG Eindhoven
Kosten: 15 euro voor bewoners, 50 euro voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis

minder

Academie voor Maatschappelijk Vastgoed

Stimuland
Borne

Het thema van deze laatste masterclass is 'Dynamiek door activiteitenprogrammering en -promotie'. De Bijenkorf in Borne is een mooi voorbeeld van een 'vraaggestuurde organisatie': zij programmeert zoveel mogelijk op basis van de behoefte van de samenleving. Het kulturhus vervult een centrale plaats waar het gaat om het ondersteunen en faciliteren van burgerinitiatieven. Dit zorgt voor een bruisend activiteitenaanbod en tevreden bezoekers. Maar belangrijker nog: deze werkwijze brengt zowel sociaal maatschappelijk als economisch rendement met zich mee!

meer

De integrale benadering van diensten en producten leidt tot een volwaardig programma dat aansluit bij de ontwikkelingen en trends in de maatschappij. Het kulturhus is de plek waar ook steeds meer verbindingen worden gelegd die de kanteling in de Wmo, Arbeidsparticipatiewet en de Jeugdzorg nodig acht. Dit ontstaat niet vanzelf, maar moet worden aangejaagd en gefaciliteerd en tijdig worden gepromoot. En daarbij vervult het kulturhus een belangrijke rol.

Frank Droste, directeur van De Bijenkorf, vertelt hierover en laat zien wat het inhoudt om te werken vanuit de missie ‘het ontwikkelen, realiseren en onderhouden van een lokale cosiale en culturele infrastructuur waarbinnen burgers hun eigen richting kunnen geven aan het culturele en maatschappelijke leven’.

Kom en laat je inspireren!

Informatie
Tijd: Donderdag 15 december 2016, 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Kulthurhus De Bijenkorf, Marktstraat 23, 7622 Borne
Toegang: Deelname is gratis. Meld je alsjeblieft wel even aan door een mail te sturen naar info@stimuland.nl

minder

Wat verdient jouw initiatief?

LSA
Amsterdam

Bewoners pakken de plannen voor hun wijk steeds ondernemender aan. Hoe kun je geld verdienen en zorg je voor een toekomstbestendig initiatief? Hoe ga je op een ondernemende manier op zoek naar verschillende vormen van financiering? Daar kom je achter op 12 november tijdens de bijeenkomst Wat verdient jouw initiatief? Kom en leer van experts en van elkaar.

meer

Ambitieuze bewonersgroepen willen niet langer afhankelijk zijn van subsidies voor hun plannen en zoeken naar andere manieren om mooie initiatieven te financieren. Tijdens de bijeenkomst Wat verdient jouw initiatief? maak je kennis met al deze mogelijkheden en met bewoners die op een innovatieve manier geld verdienen met hun projecten. We trappen af met een inspirerend verhaal van een ondernemer en vervolgen de dag met praktische workshops en een speeddate met fondsen. We sluiten af met antwoord op de vraag: Wat verdient jouw initiatief?

Tijdens de bijeenkomst wordt antwoord gegeven op de vragen: hoe schrijf ik een goed ondernemingsplan? Hoe start ik een crowdfundingcampagne? Hoe haal ik inkomsten uit de markt om mijn wijk te verbeteren? Hoe zet ik een lokaal fonds op? En: welk fonds past bij mij?

Volledig programma en aanmelden via LSA.

Informatie
Datum en tijd: zaterdag 12 november, 10:00 – 15:30 uur
Locatie: De Meevaart, Balistraat 48A, 1094 JN Amsterdam
Toegang: €15 voor bewoners, €50 voor beroepskrachten, LSA-netwerkleden betalen 7,50 en kernleden gaan gratis

minder

Samen Zelf Doen Conferentie

Oranje Fonds
Driebergen-Rijssenburg

In navolging van het thema van de Appeltjes van Oranje 2016, Samen Zelf Doen, organiseert het Oranje Fonds de conferentie Samen Zelf Doen.

meer

De bijeenkomst is bestemd voor mensen die betrokken zijn bij ontmoetingsruimtes waar het bestuur, beheer én de programmering in handen zijn van vrijwilligers. Een plek waar activiteiten zijn voor iedereen.

Samen Zelf Doen biedt ruimte aan inspirerende sprekers, workshops en presentaties van succesvolle initiatieven uit het hele land en geeft gelegenheid tot uitwisselen en netwerken. Ook hoor je meer over de mogelijkheden die het Oranje Fonds kan bieden binnen het thema.

Kijk bij Oranje Fonds voor het volledige programma; aanmelden via deze link.
Informatie
Datum en tijd: woensdag 30 november 2016, van 9:30 tot 16:30 uur
Locatie: Conferentiecentrum Antropia – Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen-Rijssenburg.
Toegang: Gratis. Per organisatie kunnen twee personen deelnemen, vol = vol.

minder

Is de coöperatie het model van de toekomst?

Festival van de Gelijkheid
Gent (BE)

We moeten die als burger met z’n allen meer zelf in handen nemen. Zo’n ondernemingsvorm bestaat al eeuwenlang in de praktijk: de coöperatie. Een vereniging, maar toch vooral een onderneming voor en door mensen die in haar schoot de regels van de democratie toepast. De doelstelling? Via economische activiteiten dienstverlening aan haar leden en/of aan de gemeenschap aanbieden.

meer

Hoe ver reiken de mogelijkheden van het coöperatieve model om vorm te geven aan een economie van de toekomst? Is de coöperatie een alternatief in “zachte” sectoren zoals cultuur of zorg en een alternatief voor Vadertje Staat die steeds armlastiger wordt? Of ook in “hardere” sectoren zoals energie en kan ze een tegengewicht vormen voor steeds inhaligere bedrijven?

Tijdens het debat Is de coöperatie het model van de toekomst? houden o.a. Tine De Moor (professor Economische en Sociale Geschiedenis Universiteit Utrecht), John Crombez (voorzitter sp.a), Dirk Barrez (journalist en auteur), Peter Hunt (directeur van denktank Mutuo) en Peter Bosmans (directeur Febecoop) de coöperatie als ondernemingsmodel kristisch tegen het licht. Het debat is onderdeel van het Festival van de vrijheid, gehouden in Gent op 1, 2 en 3 december 2016.

Inschrijven op dit programmaonderdeel

Informatie
Tijd: Donderdag 1 december, 18:00-19:30 uur
Locatie: Kunstencentrum Vooruit, Sint Pietersnieuwstraat 23, Gent – Dansstudio
Toegang: Gratis. Schrijf je wel vooraf in op het onderdeel.

minder

Gratis Goud Festival

NOV
Deventer

Vrijwilligers en actieve burgers zijn goud waard. Niet gek dat er wat goudkoorts heerst, maar meestal ligt goud niet voor het oprapen. Vrijwillige inzet kan verbazingwekkend veel opleveren, maar het is geen vanzelfsprekendheid. Wat kost het eigenlijk om aan dat goud te komen? Wat komt er bij kijken om te organiseren met vrijwilligers en actieve burgers?

meer

Het Gratis Goud Festival op 7 december 2016 (Nationale dag van de Vrijwilliger) in Deventer is een ontdekkingstocht langs vernieuwende, succesvolle en goed georganiseerde vrijwilligersinitiatieven. Van kleine flintertjes goud tot flink opgepoetste aders. Van kersverse buurt- en burenactiviteiten naar hybride organisaties tot decennialang ontwikkelde landelijke vrijwilligersorganisaties. Van zorginitiatieven tot culturele happenings en alles wat er tussenin zit. Wat doen zij om voor elkaar te krijgen wat ze doen? Waarom zijn zij goud waard? En welke partijen maken het mogelijk? Ook sociaalwerkorganisaties, vrijwilligerscentrales en gemeenten steken veel energie in het organiseren van vrijwillige inzet. Hoe zien al die initiatieven de toekomst? Welke innovaties zijn er en welke zitten er in de pijplijn? Wat helpt daarbij en wat staat in de weg? Het festival vindt plaats in combinatie met de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2016.

Informatie
Datum: Woensdag 7 december 2016
Locatie: Lebuïnuskerk, Grote Kerkhof 42, 7411 PE Deventer
Toegang: Gratis voor vrijwilligers, €95 voor overige bezoekers

minder

Financiering van sociale vastgoedinitiatieven

De Rooie Cent
Amersfoort

Amersfoort kent veel sociale initiatieven waarvoor vastgoed nodig is. Om hierin te voorzien is vaak meer geld nodig dan bij de initiatiefnemers beschikbaar. Aan de andere kant kan vastgoed ook een mooie belegging zijn voor mensen die wat geld over hebben. Wat is dan handig? Kies je voor een bank, een (lokaal vastgoed) fonds, een rijke/arme vriend of crowdfunding?

meer

Tijdens deze bijeenkomst onderzoeken we de behoefte en ervaringen van Amersfoortse initiatieven. Wat zijn de knelpunten en hoe lossen we die (samen) op?

Vier Amersfoortse initiatiefnemers pitchen hun vastgoedinitiatief. Het zijn de Nieuwe Erven, De Boerderij in Nieuwland, Blijf in je buurt (CPO-wooninitiatief) en Parentshouse. Experts uit de financiële wereld (bank, fonds, beleggers) reageren op de initiatieven; zijn ze financierbaar? Tenslotte onderzoeken we met alle aanwezigen de knelpunten en hoe we tot een oplossing kunnen komen voor deze en andere Amersfoortse initiatieven.

Wil je erbij zijn? Schrijf je hier in. Toegang gratis.

minder

Toegankelijkheid

meer

Het buurthuis draagt bij aan een samenleving waarin iedereen kan participeren. Jong of oud, man of vrouw, met of zonder beperking; allemaal moeten zij welkom zijn achter de deuren van de wijkaccommodatie. Dat betekent dat je er alles aan doet om mogelijk drempels weg te nemen, letter en figuurlijk.

Waarom toegankelijkheid?

Toegankelijkheid garanderen is in de eerste plaats een sociale verantwoordelijkheid voor het buurthuis, maar ook per wet zijn enkele regels opgesteld waar je rekening mee dient te houden. Zo stellen het Bouwbesluit en de Wet Gelijke Behandelingen onder andere dat nieuwbouw toegankelijk moet zijn voor rolstoelgebruikers en dat fysieke drempels gecompenseerd moeten worden. Met de Wmo wil de overheid daarnaast bevorderen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen – voor het buurthuis ligt daar vaak een belangrijke taak, wat eens te meer betekent dat een pand zo breed toegankelijk moet zijn als mogelijk voor alle burgers.

De ‘Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte’ (WGB h/cz) is daarnaast een belangrijk middel voor mensen met een beperking om aan te tonen dat hij of zij (al dan niet opzettelijk) buitengesloten wordt vanwege die beperking. De wet sterkt hen in het voorleggen van hun zaak aan de Commissie Gelijke Behandeling (CGB).

Wettelijke steun voor gelijke rechten voor personen met beperkingen zal alleen maar verder uitbreiden, bijvoorbeeld als gevolg van het instemmen door de Nederlandse Tweede en Eerste Kamer met het VN-verdrag op dat gebied, en de gevolgen die dat gaat hebben voor de Nederlandse wetgeving.

Daarnaast is toegang voor iedereen simpelweg een kwestie van geld. Door toegankelijkheid te garanderen komen er meer mensen binnen in je buurthuis. Meer bezoekers betekent meer inkomsten, via horecaverkoop, het deelnemen aan activiteiten of welke andere manier dan ook.

Iedereen is welkom

Rekening houden met ‘mensen met een beperking’ is nogal een generalisering en bovendien onhandig bij het vormen van een helder toegankelijkheidsbeleid. De publicatie Dorpshuis zonder drempels van het Oranje Fonds, Stichting Zet en de LVKK maakt het volgende onderscheid:

 • Mensen met een fysieke beperking: Fysieke eigenschappen zoals een beperkt uithoudingsvermogen of een bijzonder lichaamsbouw kunnen ervoor zorgen dat bezoekers minder ver of niet zo snel kunnen lopen, minder kracht hebben of meer beweegruimte nodig hebben. Denk aan ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen of iemand die extreem groot of juist klein is. Voor hen zijn bijvoorbeeld zware deuren, een hoge bar of een gebrek aan zitplaatsen een probleem.
 • Mensen met beperkte mobiliteit: Niet iedereen loopt even makkelijk. Blessures, zwangerschap, overgewicht – er zijn allerlei redenen hiervoor te bedenken. Zij maken vaak gebruik van rollators, een stok of krukken, terwijl kinderen meegenomen worden in een buggy. Voor hen is een drempelvrij gebouw een must. Maar denk ook aan een beugel in het toilet, deuren die gemakkelijk te openen zijn en een ruimte om de rollator of buggy te stallen.
 • Mensen met hulpmiddelen: Veel mensen met een motorische beperking maken gebruik van een mobiliteitshulpmiddel, zoals een rolstoel. Voor rolstoelgebruikers zijn steile hellingen en trappen onneembare hindernissen. Zorg daarom voor een alternatief, zoals een lift, een oprijplaat of, wanneer zo’n plaat niet sterk genoeg is om ook scootmobiels te dragen, een flauwe helling. Houd daarnaast rekening met voldoende (toilet-)ruimte en beugels.
 • Mensen met een visuele beperking: Bijna een miljoen Nederlanders hebben moeite met zien; een kwart daarvan is volledig blind. Het grootste deel van de mensen met een visuele beperking kan dus wel iets zien, maar heeft moeite met zich te oriënteren of met tekst lezen. Zichtproblemen nemen vaak toe naarmate mensen ouder worden – met de vergrijzing van de Nederlandse bevolking is wordt daarom alsmaar belangrijker om rekening hiermee te houden. Dat doe je met name door rekening te houden met licht, contrast en reliëf. Grote letters, grote kleurcontrasten, duidelijk voelbare knoppen en heldere markering vergroten de toegankelijkheid voor iedereen.
 • Mensen met een auditieve beperking: Ruim 1,5 miljoen Nederlanders hebben hoorproblemen. En wat voor visuele beperkingen geldt, geldt ook hier: de kans op een beperking stijgt met de leeftijd. Door hoor- en luisterproblemen liggen eenzaamheid en depressie op de loer, omdat communiceren bemoeilijkt wordt. Elkaar kunnen verstaan in het buurthuis is daarom van groot belang. Houd rekening met een goede akoestiek en het beperken van achtergrondgeluid, zoals muziek, lawaai van apparaten of drukke gangen.
 • Mensen met een onzichtbare beperking: Sommige beperkingen zijn minder zichtbaar. Denk aan chronische ziekten, zoals luchtwegproblemen, diabetes, ernstige allergieën en nierproblemen. Houd voor mensen die last hebben van dergelijke beperkingen rekening met stof en sterke geuren, het aanbieden van suikervrije (fris)drank en glutenvrij eten.
 • Beperkingen in begrijpen en begrepen worden: Er is groot onderscheid tussen het volledige spectrum van verstandelijke beperkingen, psychische stoornissen, hersenaandoeningen maar ook culturele afstand. Eén ding hebben een ziekte als Parkinson, syndroom van Down, laaggeletterdheid, ADHD, depressiviteit en het niet spreken van een taal gemeen, en dat is dat ze moeite opleveren bij wederzijds begrip. Houd daarom ook om deze reden rekening met heldere markeringen en communicatie, en voorkom druk, onrust en stress. Geduld in de onderlinge communicatie is misschien wel het belangrijkste advies voor de mensen die werken in je buurthuis.

Soorten toegankelijkheid

Bij het nadenken over toegankelijkheid in je buurthuis ga je uit van drie pijlers: fysieke toegankelijkheid, sociale toegankelijkheid, en toegankelijkheid van informatie en communicatie. De pijlers geven een goede basis voor analyse van wat er al goed gaat en wat er beter kan in je wijkaccommodatie.

 • Fysieke toegankelijkheid: Is je buurthuis bereikbaar? Kom je het buurthuis makkelijk binnen? Zijn de voorzieningen bruikbaar? En kunnen bezoekers in geval van nood gemakkelijk vluchten?
 • Sociale toegankelijkheid: Hoe hoog is de drempel om mee te doen in je buurthuis? Mensen moeten zich prettig voelen. Houd rekening met wensen van de bezoekers en zorg ervoor dat je medewerkers een inclusieve sfeer creëren in het buurthuis.
 • Toegankelijkheid van informatie en communicatie: Is de bewegwijzering duidelijk? Staan op een duidelijke centrale plek alle activiteiten te lezen? Heb je een bruikbare website en Facebook-pagina waarop bezoekers je kunnen bereiken? Goede en betrouwbare informatie over wat er gebeurt en wat er allemaal wel en niet kan in je buurthuis is essentieel.

Aan de slag

Je buurthuis toegankelijk maken is een kwestie van analyse, visie, samenwerking en actie. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Hoe is het nu? Breng, op basis van bovengenoemde punten, de huidige status van je buurthuis in kaart. Scoor je al goed op fysieke toegankelijkheid of hebben bezoekers te maken met letterlijke en figuurlijke drempels? Vergeet daarbij niet om deze vraag aan je bezoekers te stellen. Zoek voornamelijk de meer kwetsbare groepen op en vraag naar hun ervaring in jouw wijkaccommodatie. Maak daarbij bijvoorbeeld gebruik van deze checklist (pag. 27).
 • Wat wil je bereiken? 100% toegankelijk zijn is misschien een utopie – logischer is om op basis van je inventarisatie een aantal doelen te stellen. Denk aan het rekening houden met een specifieke doelgroep, het treffen van zo veel mogelijk algemene voorzieningen of het verkrijgen van een ITS-keurmerk.
 • Wie kan jouw helpen? Raadpleeg een toegankelijkheidsadviseur, en vervolgens een adviseur voor het opstellen van eventuele (ver)bouwplannen. Zo krijg je een nog beter beeld van wat er kan en moet gebeuren, en voorkom je onnodige kosten bij een verbouwing.
 • Wat kun je nu al doen? Er gaat wat tijd overheen voor een verbouwing is voltooid. Tref in de tussentijd noodmaatregelingen, zoals drempeloploopjes of tijdelijke beugels in het toilet. Misschien nog belangrijker is het trainen van je medewerkers en vrijwilligers. Hoe kunnen zij ervoor zorgen dat bepaalde(sociale en fysieke) drempels weggenomen worden in de dagelijkse omgang met bezoekers?

Een verbouwing kost geld; geld dat je als zelfstandig buurthuis vaak niet hebt. Daarom loont het om tijd te steken in het zoeken naar subsidiemogelijkheden. Grote en kleine fondsen, en gemeentelijke en provinciale subsidies kunnen veel betekenen in het proces naar een toegankelijker buurthuis.

Lees voor een uitgebreid advies over toegankelijkheid de publicatie Dorpshuis zonder drempels.

Bronnen: SGO, Dorpshuis zonder drempels, Accessibility, Eerste Kamer

minder